پرسش :

مدت زمانی که بعد از بهبودی از بیماری کرونا، مصون هستیم چقدر است؟


پاسخ :
اکنون شیوع کروناویروس توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) به عنوان یک بیماری همه گیر جهانی اعلام شده است. برای رهایی از استرس ابتلا به کرونا، تست آنلاین کرونا در دسترس شماست تا احتمال ابتلا به کرونا را بسنجید.

سرعت گسترش ویروس باعث نگرانی های گسترده ای در مورد شیوع بیشتر آن شده است، علاوه بر این در حال حاضر (انتهای سال ۹۸) به بیش از ۱۶۰ کشور رسیده است، در حالی که اروپا در مرکز شیوع این بیماری واقع شده، که از چین سرچشمه گرفته، و باعث شده است تا بسیاری از مردم این سؤال را بپرسند که آیا بیش از یکبار امکان ابتلا به آن وجود دارد یا خیر.
 
آیا ممکن است دو بار کرونا ویروس بگیرید؟
از زمانی  که کرونا ویروس برای اولین بار در چین پدیدار شد – با اولین موارد مشکوک که در ۳۱ دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان گزارش شد – این ویروس بیش از ۷۰۰۰ نفر را در سراسر جهان کشته است.

گونه ویروس Covid-19 از شهر ووهان، استان هوبی – بزرگترین شهر در مرکز چین – سرچشمه گرفته و در همان خانواده SARS و MERS (سندرم تنفسی خاورمیانه) قرار دارد.

زمانی که ویروسی وارد بدن ما می شود، بدن در مواجه شدن با این ویروس جدید از طریق گلبول های سفید خون، این ویروس را شناسایی کرده برای نابودی آن پاد تن مناسب تولید می کند. این پادتن در خون ما باقی می ماند و گلبول های سفید تا مدتی نحوه مبارزه با این نوع ویروس را به خاطر خواهند سپرد و بدن در این مدت در برابر این نوع ویروس مصون خواهد بود. 

ما برای کمک به بدن خود در مقابله با ویروس های مرگبار، این ویروس ها را کشته و قطعات آن را که دیگر قادر به ایجاد بیماری نیست و به آنواکسن می گوییم، به بدن وارد می کنیم. بدن ما همانند یک ویروس فعال با آن برخورد کرده و پس از مدتی پادتن مناسب را تولید می کند. بنابراین بدن ما پس از مواجه اول با ویروس و یا واکسن باید تا مدتی در برابر ویروس مصون باشد.

بیشتر افراد در دوره ای از عمرشان به این ویروس ها آلوده می شوند، اگرچه معمولاً فقط برای یک دوره کوتاه بیمار می شوند. با این حال، اکنون بیم آن وجود دارد که این ویروس بیش از یک بار باعث بیماری شود، این نگرانی زمانی ایجاد شد که آزمایش Covid-19 یک زن در دهه ۴۰ عمر خود در اوزاکا، ژاپن، برای بار دوم مثبت شد.

این زن ابتدا در اواخر ژانویه 2020 آلوده به این ویروس تشخیص داده شد و بعداً در تاریخ ۱ فوریه از بیمارستان مرخص شد، اما پس از آن زمان به مجدداً مبتلا به Covid-19  تشخیص داده شد.

فیلیپ تیرنو جونیور (Philip Tierno Jr)، استاد میکروب شناسی و آسیب شناسی در دانشگاه نیویورک، گفت: «هنگامی که شما به این عفونت مبتلا شوید، بیماری می تواند نهفته و با حداقل علائم باشد. این ویروس اگر راه خود را به ریه ها بیابد، علائم می تواند تشدید شود.»

پرفسور یونگ اووی، استاد بیماریهای عفونی در دانشکده پزشکی Duke-NUS در سنگاپور، گفت: «هنوز خیلی زود است بدانیم که چه مدت ممکن است افراد از ویروس مصون باشند، حتی پس از آنکه بدن آنها آن ویروس را از بین برده باشد. به نظر می رسد التهاب علت تشدید Covid-19 است. همچنین به پیشرفت ایمنی کمک می کند. من می ترسم هر نتیجه گیری زودرس باشد. ما به تحقیقات نیاز خواهیم داشت.»

همچنین دومین آزمایش مثبت کرونا ویروس در چین گزارش شده است. پورتال خبری The Paper مستقر در شانگهای گزارش می دهد که یکی از موسسات بهداشتی ووهان در ۵ مارس یک هشدار اضطراری صادر کرده است  به این مضمون که، بیماران ترخیص شده بیشتری پس از بیمار شدن، برای بار دوم بستری شده اند.
 
آیا بعد از یکبار گرفتن کرونا ویروس نسبت به آن مصونیت خواهید داشت؟
تقریباً مانند ویروس آنفلوانزا که می تواند جهش یابد، این احتمال وجود دارد که کروناویروس نیز بتواند همین کار را انجام دهد، به این معنی که باعث می شود کسی که قبلاً ویروس را گرفته کرده است، بار دوم برای گرفتن آن مستعد باشد. در این حالت بدن در مقابل نسخه قبلی ویروس مقاوم شده است و با جهش ویروس بدن باید همانند یک ویروس جدید با آن برخورد کرده و پادتن لازم را در مقابله با این ویروس ایجاد کند.

با این حال، دکتر استفان گلاکمن، پزشک بیماری های عفونی در پن پزشکی (Penn Medicine)، گفته است:

«به نظر می رسد که به احتمال زیاد در اولین مواجه بدن با این بیماری در اکثر افراد مصونیت ایجاد می کند، همانطور که در مورد سایر ویروس های کرونا این حالت وجود دارد.

کورونا ویروس ها چیز جدیدی نیستند، مدتهاست که در اطراف ما زندگی می کنند و بسیاری از گونه ها – نه فقط انسان آنها را می گیرند. بنابراین ما به طور کلی در مورد کرونا ویروس ها اطلاعات نسبتاً خوبی داریم.

در اکثر اوقات، احساس این است که وقتی یک کورونا ویروس خاص را گرفته اید، شما مصون هستید. ما اطلاعات کافی نداریم که در مورد کرونا ویروس این حرف را بزنیم، اما این موضوع محتمل است.

اگر این مسئله ثابت شود، افرادی که در ابتدا از این بیماری بهبود یافته اند، به جای اینکه دوباره بگیرند، بیشتر شبیه این است بیماری مجددا  عود می کند.

با این حال، این بدان معنا نیست که مجدداً ویروس را نگرفته اند، همانطور که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توضیح می دهد، پاسخ ایمنی به Covid-19 هنوز درک نشده است.

بعید است که بیماران مبتلا به عفونت MERS-CoV  اندکی پس از بهبودی دوباره آنرا بگیرند، اما هنوز مشخص نیست که آیا مصونیت سیستم ایمنی مشابه برای بیماران مبتلا به Covid-19 هم مشاهده خواهد شد.»

منبع: darmankade.com